Изборите за Европейски парламент (ЕП) се проведоха във всички държави -

...
Изборите за Европейски парламент (ЕП) се проведоха във всички държави -
Коментари Харесай

Екзитпол и предварителни данни от евровота в страните от ЕС

И зборите за Европейски парламент (ЕП) се проведоха във всички страни - членки на Европейския съюз (ЕС), сред 6 и 9 юни 2024 г. 

Гласуването бе наложително за гласоподавателите в четири страни членки на ЕС – Белгия, България, Люксембург и Гърция, като правното обвързване за гласоподаване важи, както за жители на съответната страна, по този начин и за регистрирани жители на други страни от Европейски Съюз. (В Гърция гласуването не е наложително за гласоподаватели над 70 години, за живеещите в чужбина или за гласоподаватели, които в деня на изборите се намират на разстояние над 200 км от изборната си секция.)

Изборите за Европейски парламент към този момент завършиха в няколко страни от Европейски Съюз и специфичните пратеници на Българска телеграфна агенция започнаха да оповестяват данните от екзитпол.

Германия: 

В Германия ХДС/ХСД води в изборите за Екологичен потенциал в Германия, " Алтернатива за Германия " печели второто място.

Консервативният блок Християндемократически съюз/Християнсоциален съюз (ХДС/ХСС) води в изборите за Европейски парламент с огромна преднина, набирайки общо 29,5 % от гласовете. Това сочат екзитпол изследвания, оповестени от телевизия А Ер Де след затварянето на изборните секции в 18 ч локално време. 

Оспорваната конкуренция за второто място във вота, за което е бореха крайнодясната " Алтернатива за Германия " и участващите в ръководещата коалиция Германска социалдемократическа партия (ГСДП) и " Съюз 90/Зелени " съгласно екзитпол данните се позволява в интерес на " Алтернатива за Германия " с 16,5 % от гласовете. Другите две партии получават надлежно 14 % и 12 % от поддръжката на гласоподавателите. 

Третият съдружен сътрудник - Свободната демократическа партия получава едвам 5 %.

Сред останалите водещи немски партии обединенията на левицата " Левите " и " Съюз Сара Вагенкнехт " притеглят надлежно 2,8 % и по-слабите от предстоящото 5,5 % поддръжка, сочат данните от екзитпол изследването. 

Сред по-малките немски партии, които получават в мандат в Екологичен потенциал, " ПАРТИЯТА " набира 1,8 %, " Свободни гласоподаватели " - 2,6 %, " Партия за отбрана на животните " - 1,4 %, Екологично-демократичната партия - 0,8 на 100, " Партия за фамилията " - 0,6 на 100 и партия " Волт " - 2,8 на 100.

Австрия: 

В Австрия данните сочат изборна победа за Австрийската партия на свободата (АПС).

Изборите за Европейски парламент в Австрия завършиха тъкмо в 17:00 ч. Първите планирани резултати, оповестени от обединените за задачата медии - австрийско радио и телевизия ОРФ, австрийска осведомителна агенциа АПА и ефирен канал ATВ – сочат изборна победа за Австрийската партия на свободата /АПС/.

Според прогнозата за АПС са дали гласа си 27 % от гласоподавателите, което е с 9,8 % повече спрямо предходния евровот през 2019 година Загуби търпи ръководещата Австрийска национална партия с 23,5 %, което е минус от 11,1 %. След нея се подрежда Австрийската социалдемократическа партия, при която загубите са 0,9 %. Гласували за социалдемократите през днешния ден съгласно прогнозите са 23 %. Партията на Зелените губи 3,6 % и се вяра с 10,5 % на четвърто място, следвана от НЕОС с 10,5 %, плюс от 2,1 %.

Ако това съответствие се резервира, АПС ще разполага с 6 депутати /плюс 3/, Народната партия/ с 5 /минус 2 мандата/, социалдемократите резервират 5 кресла, Зелените губят едно, а НЕОС печелят едно депутатски място.

Гърция: 

Управляващата дясноцентристка партия Нова народна власт печели изборите за Европейски парламент в Гърция, само че с резултат, който е малко по-нисък от последните изследвания на публичното мнение преди вота. Това демонстрира екзитполът, публикуван от главните гръцки телевизионни канали незабавно след затварянето на изборните секции в страната в 19 ч.

Според изследването Нова народна власт получава сред 28 и 32 % от гласовете. Основната опозиционнна мощ, лявата СИРИЗА, е подкрепена от сред 15,2 и 18,2 %. Лявоцентристкото придвижване ПАСОК събира сред 10,9 и 13,9 на 100. За Гръцката комунистическа партия (ГКП) са дали своят вот сред 7,9 и 10,3 %. Националистическото „ Гръцко решение “ има поддръжка в интервала сред 7,6 и 10 на 100. Следва консервативната партия „ Ники “ с сред 2,9 и 4,9 %. Сериозни шансове да прескочи 3-процентния предел има и лявата евроскептична партия „ Курс на свободата “ с сред 2,6 и 4,6 %. На ръба е и новата популистка партия „ Глас на разсъдъка “ с 2,2 – 3,6 на 100.

Ако тези резултати бъдат доказани, Нова народна власт би получила 7-8 места в Европалтамента. Следват СИРИЗА с 4 депутатски мандата, ПАСОК с 3, ГКП и „ Гръцко решение “ с по 2, „ Ники “ с 1, „ Курс на свободата “ евентуално също с 1, както и „ Глас на разсъдъка “, стига да преодолее изборната преграда.

Белгия: 

В Белгия крайнодясната партия " Вламс беланг " остава втора на днешните избори за Федерален и Европейски парламент в Белгия, както и за районни управляващи, оповестиха локални медии, като се позоваха на предварителни данни от към 30 на 100 от преброяването на бюлетините.

Във Фландрия преди всичко остава Нов фламандски алианс с 25,2 на 100, а " Вламс беланг ", за която се предричаше победа, получава 21,9 на 100 в изборите за федерални депутати.

Във Валония първото място е за Работническата партия (комунисти) с 24 на 100, втора е Социалистическата партия (21,5 на сто), следвани от Реформаторско придвижване (20,7 на сто), " Обвързаните " (13 на сто), " Еколо " (9 на сто) и " ДеФИ " (4,2 на сто).

В Брюксел при резултатите от изборите за локална власт води Реформаторското придвижване с 27,8 на 100, второто място е за " Обвързаните " (24,7 на сто), следвани от Социалистическата партия (17,2 на сто).

България: 

Първите данни на Европейския парламент за предварителните резултати от изборите за евродепутати в България сочат, че нашата страна ще излъчи шестима представители в групата на Европейската национална партия, петима в групата " Обнови Европа ", двама в групата " Социалисти и демократи " и четирима, които към този момент не принадлежат към европейско политическо семейство.

Данните бяха показани в Международния пресцентър на Екологичен потенциал в Брюксел. Те демонстрират, че изборната интензивност в нашата страна при гласуването за Екологичен потенциал през днешния ден е била 31,1 на 100.

В Брюксел страната ни изпраща 17 свои представители. По данни от exit poll към 20.00 ч. на организация „ Галъп ”, изработен и финансиран по поръчка на, мандатите ще си поделят шест партии: ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, „ Възраждане ”, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и „ ИТН ”. Разпределението е както следва: ГЕРБ-СДС - 5 мандата, ПП-ДБ - 3 мандата, „ Възраждане ” – 3 мандата, Движение за права и свободи – 3 мандата, Българска социалистическа партия – 2 мандата, Има Такъв Народ – 1 мандат. 

По данни от exit poll към 20.00 ч. и на организация „ Тренд ”, изработен и финансиран по поръчка на NOVA, в новия Екологичен потенциал ще има представители на шест български обединения. ГЕРБ-СДС печели 5 мандата, ПП-ДБ - 4 мандата, „ Възраждане ” – 3 мандата, Движение за права и свободи – 3 мандата, Българска социалистическа партия – 1 мандат, Има Такъв Народ – 1 мандат.

Хърватия: 

Според екзитполовете ръководещата Хърватска демократична общественост (ХДО) е получила най-вече гласове на изборите за Европейски парламент (33,74 процента), което ще й донесе шест мандата. На второ място е обединението към опозиционната Социалдемократическа партия с 27,81 % или четири мандата, съобщи организация Хина.

Според изследване, извършено измежду гласоподавателите след овакантяване на изборната секция, националистическото Отечественото придвижване печели 8,67 %, а екологичната лява групировка " Можем! " - 5,84 на 100. Така тези две партии биха получили по едно място в Европейския парламент, съгласно екзитполовете, представен от организация Хина.

Хърватия избира 12 депутати в Европейския парламент от общо 25 листи с 300 претенденти.

Нидерландия: 

Проевропейската коалиция „ Зелени леви “ – Партията на труда в Нидерландия печели най-вече места – осем – от общо 31-те, които ще има Нидерландия в новия Европейски парламент. Това сочат оповестените довечера предварителните резултати на уеб страницата на Европейския парламент към 18.24 ч.

Двете партии ще изпратят своите евродепутати в две разнообразни парламентарни групи в Европарламента – „ Зелените леви “ (4) в групата на Зелените-Европейския свободен алианс, а Партията на труда (4) - в Прогресивния алианс на социалистите и демократите).

На второ място е крайнодясната и евроскептична Партия на свободата на Герт Вилдерс (Идентичност и демокрация), която има 7 места. В предходния парламент партията нямаше представител.

В „ Обнови Европа “ влизат Народната партия за независимост и народна власт (партията на служебния министър председател Марк Рюте) – 4 депутатски места, и Д 66 – 3.

В групата на Европейската национална партия влизат 6 депутати от три партии: Християндемократическият апел (3), Нов обществен контракт (1) и Селско-гражданското придвижване (2).

Реформаторската партия (Европейски консерватори и реформисти) ще има един народен представител.

Партията за отбрана на животните (Левицата) резервира своето едно депутатско място, което имаше и в предходния парламент.

Волт Нидерландия печели едно депутатско място. Преди изборите партията се въздържаше да разгласи към коя група ще се причисли.

Финландия: 

Националната съдружна партия взема максимален дял от гласовете на финландците, решили да гласоподават авансово на европейските избори. Това демонстрират най-новите, първични данни на финландското министерство на правораздаването, които обаче по всяка възможност ще претърпят промени, защото са основани на 53,7 % преброени бюлетини от предварителното гласоподаване в страната, извършено от 29 май до 4 юни.

Според преброените предварителни гласове към 19:59 часа Национална съдружна партия печели 25,2 % от гласовете, с което, в случай че бъде доказано от окончателните резултати, би спечелила 4 места в Европарламента.

Съюзът на левицата се класира втори – с цели 18,3 % от извадката от предварителния избор.

Опозиционната Финландска социалдемократическа партия остава на трета позиция с 15,6 % поддръжка.

Партия " Финландски център " взема 11,5 % от вота, съгласно оповестените условни резултати, а незабавно след нея е Съюзът на зелените, с 11,2 %.

Партия " Финландците " е била предпочетена от едвам 6,7 % от отишлите авансово до урните.

Шведска национална партия пък печели 5,6 % от гласовете, (цвят – ярко синьо " Алианс на либералите и демократите в Европа " ).

Християндемократическата партия на Финландия е с 4 %, а техният избирателен съдружник - партия " Движение в този момент " - с 0,5 %.

Франция: 

Френската крайнодясна партия " Национален общ брой " печели безапелационно европейските избори във Франция с 32,4 % от гласовете. Това излиза наяве от сондажа на френския Институт за проучване на публичното мнение (Ifop) и консултантската компания " Фидюсиал ", показан от телевизия Те Еф 1.

Далеч зад нея, с двойно по-малко гласове, на второ място остава центристката партия на президента Еманюел Макрон " Ренесанс " с 15,2 %. Трета е обединението Социалистическа партия - " Плас Пюблик " с 14,3 %.

Крайнолявата " Непокорна Франция " печели борбата за четвъртото място с дясноцентристката " Републиканците ". Двете партии получават надлежно 8,3 и 7 на 100 от гласовете.

В Европейския парламент ще излъчат представители още " Еколозите ", с 5,6 на 100 от гласовете, и крайнодясната " Реконкиста ", която получава 5,1 %, прескачайки с малко минималния предел от 5 %.

Малта: 

От Малта Европейската национална партия и Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент получават по три места.

Дания: 

Изборният ден в Дания завърши, откакто изборните секции в страната затвориха в 20:00 ч. локално време. Първите екзитполове сочат разнообразни спечелили и дават огромни разлики в резултатите. Окончателните публични резултати ще станат ясни след среднощ, откакто всички гласове бъдат преброени.

Екзитполът на локалната телевизия DR отрежда победа на Социалистическата национална партия. Ако тя се удостовери, Датската социалдемократическа партия ще преживее първо проваляне от 2019 година насам, като в този интервал завоюва на два пъти парламентарни избори и един път локални. Според DR и двете партии ще имат по три мандата в Европейския парламент.

Другата огромна вест в този екзитпол е, че обявилата се за най-проевропейска партия в Дания, Радикалната левица, на този стадий се обрисува да завоюва мандат за собствен евродепутат - нещо, което изглеждаше малко евентуално поради резултатите на последните социологически изследвания. Ако прогнозите се окажат правилни, " Алтернативата " ще е единствената партия, която остава без евродепутат. 

Екзитполът на социологическата организация Megafon, извършен в партньорство с телевизия TV 2, разказва друга картина. Там победител е Датската социалдемократическа партия, а " Умерените " към този момент също остават без мандат в Европейския парламент.

Резултатите съгласно екзитпола на DR:

Социалистическа национална партия 18,4% 
Датска социалдемократическа партия 15,4%  
" Левицата " 13,9%
" Либерален алианс " 7,8% 
Датски демократи 7,6% 
Консервативната национална партия 7,4% 
Радикална левица 6,9%
" Единна листа – червено-зелените " 6,6% 
Датска национална партия 6,5%
„ Умерените “ 6,2% 
" Алтернативата " 3,3% 

Резултатите от екзитпола на Megafon:

Датска социалдемократическа партия 21,5%
Социалистическа национална партия 17,1% 
" Левицата " 11,6%
" Либерален алианс " 97%
Датски демократи 8,6% 
Консервативната национална партия 8,2% 
Датска национална партия 7%
" Единна листа – червено-зелените " 6,3% 
Радикална левица 5,6%
„ Умерените “ 5,5% 
" Алтернативата " 2,4% 

Швеция: 

Екзитполът на шведската национална телевизия Ес Ве Те 1 сочи, че Шведската социалдемократическа работническа партия (ШСРП) печели изборите за Европейски парламент в Швеция с 23,1 %.

Второто място екзитполът отрежда за Умерена съдружна партия (УКП) със 17,3%, а третото място остава за Партия на зелените (ПЗ) с 15,7 %.  

" Шведски демократи " (ШД), за които изследванията преди изборите предвидиха второто място, остават четвърти с 13,9 %.

Според екзитполът Лява партия (ЛП) и Партия на центъра (ПЦ) получават надлежно 10,7% и 7,2 %.

Информацията на шведската национала телевизия демонстрира, че двете партии, за които имаше подозрения дали ще съумеят да прескочат бариерата от 4%, въпреки всичко ще съумеят да създадат това. " Християндемократи " (ХД) получава 6,1%, а " Либералите " получава 4,2% и към момента не е напълно вън от заплаха в очакване на формалните резултати.

Екзитполът отрежда 1,8% на други партии, взели участие в изборите.

Литва:

Данни от екзитпол изследвания не бяха оповестени в Литва след края на изборния ден, който завърши в 20:00 часа през днешния ден. От Централната изборна комисия на страната оповестиха, че първите резултати ще излязат в среднощ, защото ще се изчака изборните секции в Италия да приключат работата си, което ще стане в 00:00 часа литовско време. 

Политически анализатори предвидиха, вземайки поради изборната интензивност, че до среднощ могат да бъдат преброени и обработени към 80% от бюлетините и изборните бумаги. 

Пред локални медии политически коментатори предвиждат също, че ниската интензивност, която доближи едвам 28,34%, ще бъде от изгода за систематичните партии с твърди ядра от гласоподаватели. Експертите считат също, че проевропейските сили ще са болшинство. 

Данните за интензивността може да бъдат поправени още един път, откакто бъде регистриран вотът от чужбина.

Обикновено Европейските избори в Литва се организират „ две в едно “ дружно с президентските. Тази година обаче за повторно те се организират настрана, първият подобен случай е бил през 2009 година Това също е една от аргументите за ниската интензивност, считат специалисти. 

Това са и първите избори за евродепутати, на които могат да гласоподават пълнолетни младежи, родени след участието на Литва в Европейския съюз. Страната се причисли към съюза 2004 г. 

Основните политически партии ще дадат конференции на 10 юни. Първи рано сутринта ще приказват от „ Социалдемократическа партия на Литва “, посочена в социологическите изследвания за победител. 

Полша:

Първите данни от екзитпол на Ипсос за телевизия TVN24 след края на изборния ден в 21 ч. в Полша сочат, че „ Гражданска коалиция “ на премиера Доналд Туск получава 38,2 % от подадените гласове на изборите за Европейски парламент, а опозиционната „ Право и правдивост “ на Ярослав Качински – 33,9 на 100.

Крайнодясната партия „ Конфедерация “ събира 11,9 %,  обединението „ Трети път “ – 8,2 на 100, а партия „ Левица “ има 6,6 %.

Избирателната интензивност е била 39,7 %.

Румъния:

Съюзът сред ръководещите Социалдемократическа и Национално-либерална партия в Румъния ще има най-вече места в новия Европейския парламент. Той получава 54 %, демонстрира екзитполът на CURS - Avangard, публикуван преди минути от румънската национална телевизия, незабавно след затварянето на изборните секции в страната в 22 ч.

На второ място се подрежда Националистическата партия „ Алианс за единение на румънците “ с 14 на 100, следвана от другата опозиционна партия “Съюз за избавление на Румъния ” с 11 %.

Свои представители в новия състав на Европейския парламент ще има и Демократичният съюз на унгарците в Румъния, който получава 5 %.

Под прага остават “SOS Румъния ” с 3 %, РЕПЕР с 3 %, един от самостоятелните претенденти - с 4 %. 

Португалия: 

Според прогнозите на Португалското радио и телевизия, Социалистическата партия и десния Демократичен съюз са съвсем наедно, като и двете чакат да получат сред 6 и 8 места в Европейския парламент, от общо 21 места за страната. Очаква се социалистите да получат сред 28 и 34% от подадените гласове, а десните им противници - сред 28 и 33 %.

Крайнодясната партия " ШЕГА! " (Стига!) си оспорва третото място с Либералната самодейност. Либералите имат леко предимство с 8 до 12% от гласовете, само че те им дават сред два и три мандата в Екологичен потенциал, също като на придвижването на Андре Вентура.

Лидерите са следвани от партията " Ливре " с сред 3 и 5%, Коалицията за демократично единение също с сред 3 и 5%, ПАН (Хора-животни-природа) с 1-2%, и Демократична национална опция със подобен резултат. Очаква се " Ливре " и Коалицията за демократично единение да получат по 1 или нито един мандати.

Резултатите демонстрират усилване на десните и демократични придвижвания в последния миг. Очакванията от последните изследвания бяха, че партията " ШЕГА! " (Стига!) да получи 12%, до момента в който за Либералната самодейност се отреждаше надалеч по-слаб резултат.

По-добре от предстоящото се показва и Демократичният съюз.

Италия: 

Партията на италианския министър председател Джорджа Мелони „ Италиански братя “ води на изборите за Екологичен потенциал в Италия с 26-30%, демонстрират екзит пол данни, обявени от телевизия РАИ. 

На второ място е левоцентристката опозиционна  Демократическата партия на Ели Шлайн с 21-25.%.

На трето място е антисистемното „ Движение 5 звезди “ на някогашния министър председател Джузепе Конте с 10-14.%

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР